Kokosový olej – Recepty do vašej kuchyne

1. Pečiete chlieb?
Skúste do receptu miesto masla či stolného oleja pridať kokosový olej. Určite vás prekvapí jemná chuť a lahodná krehkosť pečiva.

2. Rýchle a výborné exotické zemiaky
Olúpané polené zemiaky výdatne potrite kokosovým olejom a dajte piecť do rúry na cca 40 minút (po 20 minútach otočte, aby sa opekali z druhej strany). Po upečení ozdobte bylinkami a osoľte morskou soľou, alebo napríklad pálivú koreniace pastou. Kokosový olej dodá pečeným zemiakom chuť exotiky.
3. Tip na grilovanie
Vyskúšajte kokosový olej ako základ do grilovacích pást a zmesí. Skvelú pastu v thajskom štýle získate zmiešaním kokosového oleja a soli s trochou nasekanej citrónovej trávy. Ak máte radi niečo ostrejšieho, pridajte čerstvú červenú chilli papričku.
Kokosový olej ocenia aj deti, stačí rozpustiť lyžičku kokosového oleja na obľúbené obilné kašu. Očarí je oriešková kokosová chuť a nový zážitok.
V našich krajoch máme chuť kokosu spojenú skôr sa sladkosťami. Kokosový olej sa ale výborne hodí i do korenených, slaných či ostrých pokrmov, ktorým dodá jedinečnú chuť. Skúste napríklad pridať kokosový olej do majonézy.

Energetický nápoj z jogurtu – 2 porcie

Ingrediencie
½ hrnčeka bieleho jogurtu (môže byť ochutený napr. vanilka)
1 banán, rozkrojený na polovice
2 vajcia
2 lyžice rozpusteného kokosového oleja
2 lyžice rozomletých ľanových semienok
Ľad

Príprava
Všetko vložte do mixéra a rozmixujte. Nakoniec môžete pridať kocky ľadu a znovu
rozmixovať.

Odporúčanie
1 / Ľanové semienka môžete nahradiť mandľami, sezamovými, slnečnicovými semienkami, alebo inými zdravými orechmi, ktoré máte radi.

2 / Nápoj môžete zmraziť a jesť ho ako zmrazený jogurt

3 / Tento nápoj je výborný ako rýchlo stráviteľné raňajky a dodáva veľa energie, ktorá vám vydrží až do obeda.

Horúce kakao

Ingrediencie
1 lyžica kokosového oleja
1 lyžica kakaa
Štipka himalájskej soli
¼ lyžičky cukru

Príprava
Nalejte horúcu vodu do hrnčeka a po 20 sekundách ju vylejte a dajte do neho lyžicu
kokosového oleja. Rýchlo sa rozpustí. Vmiešajte do neho ostatné ingrediencie. Zalejte horúcim mliekom. Namiesto cukru môžete použiť Xylitol.

Raňajky do hrnčeka – 2 porcie

Čas prípravy: 2 minúty

Ingrediencie
2 zmrznuté banány
½ hrnčeka ovsených vločiek
1 hrnček mlieka (množstvo upravte podľa požadovanej hustoty)
½ hrnčeka arašidového masla
1-2 lyžice rozpusteného kokosového oleja
Štipka škorice
1 lyžička vanilky

Príprava
Vložte všetky suroviny do mixéra. Mixujte do požadovanej konzistencie. Nalejte do pohárov a okamžite vypite.
Obmena: Ak chcete dodať vašej raňajkách kyselinu listovú a ďalšie blahodarné látky, ktoré nám ponúka listová zelenina, pridajte do mixéra hrsť čerstvého špenátu.

Pikantný dressing

Ingrediencie
125 ml panenského kokosového oleja
1 väčšia cibuľa
2 lyžice rozotreného cesnaku
1/2 lyžičky sušenej bazalky
1/2 lyžičky sušeného oregana
1/4 lyžičky papriky
1/4 lyžičky morskej soli
štipka kajenského alebo čierneho korenia

Príprava
Zmiešajte všetko na panvici a mierne ohrejte. Potom odstavte a nechajte vychladnúť. Netreba dressing variť, stačí len ohriať, aby sa jednotlivé chute dobre premiešali.

Klasická omeleta s kokosovým olejom

Ingrediencie
2 vajíčka
2 lyžice kokosového oleja
soľ a korenie na dochutenie

Príprava
Toto je vlastne klasická omeleta, len namiesto rastlinného oleja použijeme na smaženie kokosový olej. Rozohrejte panvicu s kokosovým olejom na strednú teplotu. V miske vyšľaháme vajíčka, soľ a korenie. Nalejte túto zmes na panvicu, zakryte pokrievkou a smažte asi 5-7min. kým nie sú vajíčka dostatočne nadýchane. Podávajte s kyslou smotanou a mexickou omáčkou salsou.

Obmena: Omeletu si môžete aj upiecť v rúre. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Na plechu alebo pečenie panvici rozohrejte kokosový olej. Vyberte plech z rúry a nalejte na neho zmes na omeletu. Pečte asi 15 min.

Avial-zeleninový pokrm z Južnej Indie

6 porcií
doba prípravy: pol hodiny až hodina
doba varenia: 10-30 min.

Ingrediencie
2 1/2 lyžice rastlinného oleja
1 lyžička celého rímskeho kmínu
1/2 stredne veľké cibule nakrájané na plátky
1-2 zelené čili papričky, rozpolené
3/4 lyžičky kurkumy
soľ-na dochutenie
2 stredné mrkvy nakrájané na kolieska
2 stredne veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
1/2 uhorky – pozdĺžne ju rozpoľte, odstráňte semienka a nakrájajte približne na 1 cm veľké kúsky
100 g zelených fazuliek (strukov), odstráňte stopky a nakrájame na tretiny
50 g šalotiek (druh malé cibule), polených
10 g čerstvého zázvoru, olúpaného a nahrubo nakrájaného
60 g sušeného strúhaného kokosu (namočte ho vopred do vody, tak aby ho voda zakrývala)
2 hrste mrazeného hrášku
12 čerstvých alebo sušených kari lístkov (dostanete ich v ázijských potravinách, čerstvé sa bohužiaľ u nás moc nepredávajú, aj keď sú oveľa lepšie aromatickejšie ako tie sušené)
5-6 lyžíc bieleho jogurtu
1 lyžica kokosového oleja

Príprava
1. Vo väčšej panvici rozohrejte olej. Pridajte rímsky kmín, cibuľu a čili papričky a smažte kým cibuľa nezmäkne a nezačne zlato-žltý.
2. Keď je cibuľa dosť mäkká, pridajte kurkumu, soľ, mrkvu a zemiaky. Panvicu zakryte, varte na miernom plameni a za častého miešania. Ak je to potrebné, podlejte zeleninu vodou, aby sa nepripaľovala.
3. Asi po 15 min. pridajte uhorku a fazuľa. Prikryte pokrievkou a varte ďalších 5-10 min. kým zelenina nezmäkne.
4. Medzitým dajte do mixéra šalotku, zázvor a kokos (aj s vodou, v ktorej bol namočený) a rozmixujte na jemnú pastu. Tú potom pridajte spolu s hráškom k zelenine na panvici. Všetko dôkladne premiešajte a varte ďalších 5 minút. Potom pridajte natrhané kari lístky a jogurt.
5. Odstavte zo sporáka a pridajte kokosový olej. Podávajte s basmati ryžou.

Pikantné zemiaky s kokosom – 4-6 porcií

Ingrediencie
6 stredných zemiakov
2 čerstvé červené čili papričky
60 ml kokosového oleja
1 lyžička čiernych horčičných semienok
1 lyžička mletých semienok koriandra
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletej rasce
1/2 lyžičky soli
60 g kokosu
60 ml citrónovej šťavy
1 lyžica nasekaného čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate

Príprava
1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kúsky a varte asi 15-20 min. kým nezmäknú. Potom zlejte.
2. Čiže papričky zbavte semienok a nakrájame na jemné plátky. V hlbšej panvici rozohrejte kokosový olej a osmažte horčičné semienka. Potom pridajte koriander, kurkumu, rascu a čili papričky. Smažíme len niekoľko sekúnd, kým vôňa korenia nezjemní. Pridáme zemiaky, kokos a soľ. Smažíme na strednom ohni, kým zemiaky nebudú dozlata.
3. Pokvapkáme citrónovou šťavou a pokračujeme vo vyprážanie. Posypeme čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou a podávame.

 

Ďalšie informácie o produkte Panenský kokosový olej nájdete v našom obchode

Ak chcete niekomu povedať o zdravých účinkoch kokosového oleja, alebo ho niekomu odporučiť, zdieľajte tento odkaz na sociálnych sietiach. Tento článok si môžete taktiež jednoducho vytlačiť tak, že kliknete na prvú ikonku (Print Friendly)

Prírodná detoxikačná kúra - Neera Kajan
Neera detox trojdenná kúra
Zakúpil Ľubica z Polomka
 
Prírodný šampón na mastné vlasy BALANCOSHAMP + 2 Produkty
Zakúpil Timea z Rosina
 
Zubná pasta Ajurvédska MISWAK + 1 Produkt
Zakúpil Simona z Plavecký peter
 
Prírodný olej – blond vlasy JASMÍN Dabur Amla
Zakúpil Patrícia z Banska bystrica
 
Prírodný tekutý ílový šampón CLAYSHAMP + 1 Produkt
Zakúpil Monika z Modra
 
Zvonkohra Koshi - Zem
Zakúpil Richard z Prievidza
 
Prírodná detoxikačná kúra - Neera Kajan
Neera Detox 7 denná kúra Akcia 41,90 a kajanský peper zdarma
Zakúpil Maria z Bolesov
 
Zvonkohra Koshi - Vzduch
Zakúpil Alžbeta z Bratislava